Hoe zou de wereld eruit zien zonder stress?

Hoe zou de wereld eruit zien zonder stress?

Heel erg leeg. Qua mensen dan. Die zouden er niet meer zijn namelijk.

Hoe zit dat? Ons stress systeem is een overlevingsfunctie. Het zet jouw zogenoemde fight or flight systeem op scherp. Het systeem dat je vroeger nodig had om bijvoorbeeld dat gevaarlijke roofdier te kunnen overleven. Stress is dus nodig. Zonder stress zouden we ook niet kunnen overleven.

In de moderne wereld van vandaag hebben we gelukkig niet (vaak) meer te maken met zulke extreme overlevingssituaties. We hoeven niet snel te reageren op tijgers of andere grote roofdieren. Maar ons stress systeem loopt wat dat betreft nog achter op de moderne wereld. Helaas is ons reactievermogen op stress is niet aangepast aan het hedendaagse leven en de daarbij horende prikkels. Dat kan een groot effect hebben op onze mentale vitaliteit!

Iedereen ervaart wel een zekere mate van stress in zijn of haar leven. Het altijd bereikbaar ‘moeten’ zijn. Werk. De kinderen. Veel onderweg. Een druk sociaal leven. Financiële zorgen. De dagelijkse sleur. Weinig tijd voor ontspanning.
Zijn dit dan niet de roofdieren van de moderne wereld?

Een knoop in je buik, hoofdpijn, slechte concentratie, gejaagd gevoel, vermoeid en niet meer tot rust kunnen komen zijn slechts enkele voorbeelden van hoe stress tot uiting komt.

Wij hebben de neiging om stress bij onszelf erg te onderschatten! Langdurig blootgesteld zijn aan stress kan ons stress systeem dusdanig beschadigingen dat het permanent overbelast blijft. Met als gevolg dat je nog gevoeliger blijft voor stress.

Ook zie ik helaas nog vaak klanten in mijn kantoor zitten die overvallen zijn door een burn-out.  Vaak komt dit omdat ze hun stresssignalen niet op tijd opgemerkt hebben. Dat is erg zonde, want herstellen van teveel stress kan al binnen enkele weken. Herstellen van een burn-out duurt vaak minimaal een jaar.

Herken je jezelf in de volgende situaties?

Ervaar je stress door werk?
Gevoelsmatig ervaar je geen klachten. Je werk is belangrijk en leuk. Toch ben je wel moe, maar dat schuif je af op die drukke periode die je net achter de rug hebt. Maar duurt die drukke periode niet al maanden? Of zelfs jaren?
Heb je het gevoel dat je zaken gelijk moet oppakken? Anders knaagt dat schuldgevoel, voel je jezelf ontevreden en niet productief? Je neemt niet de tijd voor avondeten en doet alles om tijd te besparen. Je voelt iets meer lichamelijke klachten dan je zelf wil toegeven, maar ziekmelden zit er ook niet in.

 

Stress door je omgeving?
Iedereen rekent op jou en wil steeds meer van je. Thuis, op het werk, vrienden of familie? Even bijkomen op de bank lijkt niet meer te lukken. Het gejaagde gevoel lijk je niet meer kwijt te kunnen raken en je voelt je rusteloos. ’s Avond in bed blijf je piekeren en lijk je de slaap niet meer te kunnen vatten. ’s Ochtends ben je nog steeds vermoeid. Je bent prikkelbaar en merkt op dat je minder kan hebben van je collega’s, partner en/of kinderen. Zelfs diegene die nooit wat verkeerd konden doen in jouw ogen.

Vind je het gewoon moeilijk om met stress om te gaan?
Je hebt over het algemeen geen gevoelens van stress. Maar als dat wel gebeurd dan kan je er moeilijk mee omgaan. Je heb een stressvolle dag of week voor de boeg en je kan al een week van te voren er niet van slapen. Je bent nu al aan het piekeren en zorgen maken over wat er nog moet gaan komen. Soms betrapt je jezelf op doemscenario’s terwijl het achteraf toch wel mee viel allemaal. Je omgeving geeft aan het toch wel moeilijk te vinden om met de ‘gestreste  jou’ om te gaan. Je geeft het liever niet toe, maar je was ook niet zo lief en vriendelijk tegen je vrienden, familie en collega’s dan dat je zou willen. Je wil voorkomen dat je niet aan stress onderdoor gaat, want wat gebeurt er met je als je een langere tijd met stress moet omgaan? Eigenlijk wil je beter met stress leren omgaan zodat jij jezelf beter voelt, jezelf niet meer gek maakt en meer vertrouwen in jezelf en de situatie krijgt.

 

Herken jij jezelf in een of meer van deze situaties?
De online cursus Leef StressVrij is de oplossing voor jou!
Voorkom dat je overspannen raakt of een burn-out krijgt. Raakt niet meer overvallen door stress. Pieker minder en krijg de controle terug over je leven! Ga meer genieten van het leven.

De online cursus Leef StressVrij bestaat uit praktische opdrachten die je tijdens een regulier coachtraject ook zou krijgen. Leef StressVrij bestaat uit opdrachten die zijn opgesteld en getoetst door meerder gespecialiseerde psychologen. Leef StressVrij stelt je in staat om in je eigen tijd en op je eigen tempo aan de slag te gaan. Leef StressVrij is de eerste stap waarmee je stress onder controle krijgt. Wil je meer weten lees hier verder over de online cursus Leef StressVrij en ga direct aan de slag!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *